Pengikut setia

gunung berapi-indonesia..meletus lagi.beringatlah wahai manusia

Khamis, 14 Julai 2011

wahai sahabat-sahabat,beringat-ingatlah kita dengan bencana yang menimpa ini..

JAKARTA: Gunung berapi Lokon memuntahkan lava dan mengeluarkan asap beratus meter awal pagi tadi sekali gus mentuskan kebimbangan penduduk yang tinggal di lereng dan cerun.

Seorang lagi pegawai berkata, stesen radio El Shinta yang berada di tempat kejadian melaporkan askar dan polis membantu pasukan penyelamat untuk memindahkan kira-kira 500 penduduk yang menetap di sepanjang lereng gunung berkenaan.Pegawai Agensi Pengurusan Bencana Alam, Brian Rulrone berkata, letupan kedua yang lebih kuat berlaku selepas tengah malam dan kali ketiga pada jam 1.10 pagi.

Letupan pertama gunung itu berlaku pada jam 10.46 malam waktu tempatan.

Mereka menyertai 2,000 orang yang berpindah selepas diberi amaran supaya menjauhkan diri daripada gunung berapi setinggi 1,750 meter bekenaan yang diletakkan sebagai kecemasan terpenting dengan letupan kecil setiap hari.

Gunung Lokon terletak di wilayah utara Sulawesi ialah satu daripada 129 gunung berapi yangh masih aktif di negara berkenaan.
Letupan besar pada 1991 menyebabkan seorang pendaki warga Switzerland maut dan memaksa ribuan penduduk meninggalkan rumah mereka. - AP J

LikeIni=)
www.tips-fb.com

0 comments: